Снимка: Булфото, архивВ България битува опорката, че няма алтернатива на ГЕРБ,

...
Снимка: Булфото, архивВ България битува опорката, че няма алтернатива на ГЕРБ,
Коментари Харесай

Джеймс Пардю в Политико: Борисов е мека версия на Путин. Той унищожи опозицията със заплахи и купуване на гласуве. Корумпираната система задушава индивидуалната инициатива

Снимка: Булфото, архив

В България битува опорката, че " няма опция " на ГЕРБ, тъй като тя е систематично унищожавана в последните 11 години посредством закани, корупция и пазаруване на гласове. Методи, посредством които бяха мачкани и сериозните публицисти и медии. В резултат се оформи едва еднопартийно общество, проядено от корупция и олигархични зависимости.

Това излиза наяве от разбор на " Политико "

Джеймс У. Пардю е някогашен дипломат на Съединени американски щати в България (2002-2005), заместник-помощник-генерален секретар по интервенциите в НАТО и кариерен шпионин на американската войска.

Автор е на „ Миротворци: Американското водачество и краят на геноцида на Балканите “ (University Press от Кентъки, 2015).

ДЕБАТИ.БГ разгласява цялостния текст на разбора на Джеймс Пардю за „ Политико “
Бойко Борисов, популисткият водач на България, е изправен пред национален протест, който няма да заглъхне.
Вече повече от два месеца хиляди българи излизат по улиците на София, с цел да изискат оставката му. Те осъждат неспособността на държавното управление да се оправи с разрастващата се корупция, въздействието на проведената престъпност и неналичието на съществени стандарти за народна власт.

Борисов и неговите помощници дадоха отговор на всеобщата проява на неодобрение, като се закрепиха още по-здраво към властта. Крайно време е Европа да даде да се разбере, че стои до народа на България и апела им за същинска народна власт и да предприеме съответни стъпки, с цел да им помогне да реализират тази цел.

България има лекомислен облик на демократична нация, само че в реалност нейната политическа и правосъдна конструкция е изгнила в основата си.

Откакто страната одобри парламентарна народна власт през 1991 година, политическите партии, придвижвания и държавни управления идват и си отиват, като подценяват публичните упования по отношение на главните детайли на демокрацията. По времето на държавното управление на Борисов обстановката се утежни доста повече.
Борисов сътвори система с доста от отличителните белези на еднопартийна страна.
Той дейно унищожи политическата съпротива в страната посредством заплашване, корупция и хипотетично пазаруване на гласове.

Управляващата партия – „ Граждани за европейско развиване на България “ (ГЕРБ) – последователно консолидира властта за сметка на демокрацията и развиването.

Борисов и неговият политически уред могат да бъдат характеризирани като „ Путин-лайт “ (по-мека версия на Путин), употребявайки същата тактичност  но по по- малко непоколебим метод.
Въпреки че Борисов обича да се показва като популист, методите му са властнически.
България има и плеяда от богати „ олигарси “, в това число Делян Пеевски, който управлява разпространяването на медии в цялата страна. За участие в този клуб е нужна поддръжка за Борисов и ГЕРБ. Ползите за поддръжниците могат да бъдат обилни, а наказванията за останалите-строги.
Границата сред законния бизнес и проведената престъпност е размита.
Успешният бизнес е обект на правосъдно гонене и враждебно вдишване на техните активи.

Активирането на всичко това е с поддръжката на полицейската  и правосъдна система, която Борисов и ГЕРБ управляват значително.

Това е система, основана за корупция с огромен мащаб. Както стачкуващите знаят, това е и система, която задушава самостоятелната самодейност, потиска пресата и обезкуражава задграничните вложения. Това предизвиква младите българи да изоставен страната си, с цел да намерят бъдещето си в по-отворени, демократични общества другаде.
Европа, в случай че се грижи за отбраната на демокрацията, в този момент би трябвало да поеме водеща роля в поддръжка на техните претенции за смяна.
За страдание Вашингтон няма да помогне за подобряването на демокрацията в България, до момента в който Доналд Тръмп е в Белия дом. Президентът на Съединени американски щати не демонстрира интерес към поощряване на демокрацията по време на ръководството си и това е малко евентуално да се промени с наближаването на изборите

Европейски Съюз, който дава големи дотации на България, има средствата и интереса да се оправи с неналичието на господство на закона, независимост на печата и други съществени детайли на демокрацията в България.

В последна сметка средствата на Европейски Съюз, които са обект на корист и корупция, произлизат от данъкоплатците на страните-членки и Европейски Съюз носи отговорност за гарантиране на сигурността на тези фондове.

В кратковременен проект европейските страни и Европейски Съюз би трябвало да признаят легитимността на митингите в България и слабостите на демокрацията в страната.

Като втора стъпка Европейски Съюз би трябвало да разгласи, че ще организира задълбочено следствие на потреблението на средства от Европейски Съюз в България и да наложи правни рекомендации и наказания.

Третата стъпка би трябвало да включва наблюдаване на изборите, обзор на свободата на печата и оферти за използване на правосъдната промяна в България.

Европейски Съюз разполага с повече от задоволително власт, благоприятни условия за надзор и организации за осъществяване, с цел да проверява и да държи българското държавно управление отговорно в области, в които се ползва финансиране от Европейски Съюз.

В последна сметка бъдещето на България би трябвало да бъде решено от българи, само че през днешния ден българите, пледиращи за народна власт на улицата, може сами да не съумеят да проведат фундаменталните демократични промени, които търсят.

Ако Европа би трябвало да се състои от съюз на същински демокрации, Европейски Съюз и неговите страни членки би трябвало да защитят и да се борят за този блян.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР